Styra en NodeMCU IoT med MQTT-meddelanden

Styra en NodeMCU IoT med MQTT-meddelanden

MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) är ett publikt protokoll för Internet of Things (IoT) som används för att skicka meddelanden mellan enheter. Det utvecklades först av IBM år 1999 och har sedan dess blivit en standard för IoT-kommunikation.

MQTT är ett lättviktigt och pålitligt protokoll som använder en distribuerad arkitektur för att hantera kommunikationen mellan enheter. Det fungerar genom att enheter skickar meddelanden till en central "broker", som sedan vidarebefordrar dessa meddelanden till andra enheter som är anslutna till samma broker.

En av fördelarna med MQTT är dess effektivitet och hastighet. Det kan hantera stora mängder data och meddelanden i realtid, vilket gör det till ett populärt val för IoT-applikationer. Det är också enkelt att implementera och fungerar med en mängd olika enheter och plattformar.

MQTT har en mängd användningsområden, inklusive fjärrstyrning av enheter, övervakning av sensorer, och automatisk hantering av larm och händelser. Det används också inom industriella applikationer, smarta hem, medicinska enheter och andra IoT-tillämpningar.

Jag har implementerat en MQTT-klient i en NodeMCU här och så har jag en broker på min dator. Att skicka meddelanden till klienten går praktiskt taget i realtid. Planen är att kunna styra en bil med mikrodatorn i med hjälp av kommandon på datorn eller telefonen.

Skriv en kommentar

ESP8266 på ett NodeMCU

ESP8266 på ett NodeMCU

Det här är ett litet härligt kort, ett NodeMCU. Det har både USB-interface, spänningsomvandling och ett ESP8266 för trådlös uppkoppling via WiFi. Kortet är perfekt för IoT-projekt i hemmet eller där d…

Visa hela inlägget