Spektrum DX9 Black edition

Spektrum DX9 Black edition

Jag har skaffat en ny radio för att styra mina racingdrönare. Men såklart kan jag styra andra saker också, tex min robot som jag håller på att bygga.

Det blev en Spektrum DX9 Black edition, vilket betyder att den är svart och att den har 9 kanaler. Jag kan alltså styra 9 olika axlar, servon eller motorer samtidigt vilket är rätt coolt.

Bygga en DJI FPV-drönare med iFlight-ram och Mamba-stack

Bygga en DJI FPV-drönare med iFlight-ram och Mamba-stack

Jag har ju redan byggt en drönare men när jag var ute och flög med den för några dagar sedan "hamnade" den i ett träd. Den ramlade som tur var ner av sig själv men i nedslaget gick en av armarna av. Jag var lite ledsen för det, men också glad att det bara var en arm och att armarna på min iFlight-ram är utbytbara med skruvar. Tyvärr lyckades jag inte hitta ersättningsarmar, men jag designade en ny…
Styra en NodeMCU IoT med MQTT-meddelanden

Styra en NodeMCU IoT med MQTT-meddelanden

MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) är ett publikt protokoll för Internet of Things (IoT) som används för att skicka meddelanden mellan enheter. Det utvecklades först av IBM år 1999 och har sedan dess blivit en standard för IoT-kommunikation. MQTT är ett lättviktigt och pålitligt protokoll som använder en distribuerad arkitektur för att hantera kommunikationen mellan enheter. Det fungerar g…
Egen 3D-printad låda för ESP8266-kort

Egen 3D-printad låda för ESP8266-kort

Innan jag skaffade en 3D-skrivare fick jag gå runt i återvinningspåsarna och försöka hitta nån gammal förpackning att använda till mitt elektronikprojekt. Det blev aldrig riktigt bra, alltid fel storlek och ofta besvärlig plast att bearbeta. Med min 3D-skrivare kan jag printa lådor som passar perfekt för mina projekt. Alla kontakter som behövs kan få snygga urtag i lådan. I den här modellen har ja…
Ny 3D-utskriven framarm på min iFlight 5” HD-ram

Ny 3D-utskriven framarm på min iFlight 5” HD-ram

Jag var ute och provflög min nya racingdrönare igår. Den, och jag, flög riktigt fint ända till jag blev lite för vågad och flög så långt bort att jag hade svårt att se vad som var fram och bak. Tydligen var trädet som jag trodde stod långt bort plötsligt mellan mig och drönaren så när jag flög mot mig flög jag in i trädet. Kraschen såg ganska snäll ut. Drönaren krockade med en gren och föll bara …
Att välja rätt motor till en robot

Att välja rätt motor till en robot

Motorer finns överallt omkring oss och numera tar vi dem för givet. Det finns stora motorer som de i bilar och flygplan och små motorer som driver fläkten i datorn eller som snurrar på hårddisken. Man skulle kunna tro att om man behöver en motor är det bara att välja en med rätt dimension och så är man klar. Motorer har funnits så länge att detta problem borde vara löst, men så är det verkligen in…
Robot-bil i byggsats

Robot-bil i byggsats

Jag har en plan om att bygga en robot. Det ska bli en ganska smart robot med bildigenkänning med hjälp av AI och machine learning och den ska kunna köra eller gå ute i terrängen. Men det är en ganska ambitiös plan och jag behöver först lära mig vilka delar och komponenter som behövs och hur de ska vara dimensionerade. Så jag har köpt ett litet leksaks-robot-kit att börja labba med. Det är en gansk…
Löda ihop ett LiFePO-batteripack på 12V, 4S, 10Ah

Löda ihop ett LiFePO-batteripack på 12V, 4S, 10Ah

Nu har jag lött ihop battericellerna som jag köpt. Det är 4 stycken LiFePo4-celler på ca 9Ah styck. Egentligen är de på 10Ah men de är nästan 10 år gamla och har använts i elcyklar så väl begagnade men fortfarande alltså nästan 90% av kapaciteten kvar. Det är ju coolt! Här har jag satt samman fyra celler till ett block och kopplat ihop dem i serie. Dessutom har jag lött på kablar med säkringshålla…
Första testet av min portabla LiPo-laddare

Första testet av min portabla LiPo-laddare

Efter mycket trixande är jag äntligen klar med första versionen av min portabla LiPo-batteri-laddstation. På bilden kan man se mitt portabla batteri med solcellsregulator, SkyRC-laddaren, ett LiPo-batteri som laddas och Victrons app som visar batterispänning och strömåtgång. I det här testet kör jag alltså utan solcellspanel och drar all ström från LiFePO-batteriet. Laddaren är inkopplad som last …
Test av HiFiBerry DAC+ Light

Test av HiFiBerry DAC+ Light

HiFiBerry DAC+ Light är ett litet ljudkort, specialgjort för en Raspberry Pi. Kortet passar fint ovanpå en Raspberry och ger en ljudutgång som du kan koppla in i en förstärkare. Jag har fått ljud i kortet med lite olika mjukvaror, men jag tror att jag har problem med strömförsörjningen. När jag bara körde Raspberryn har strömmen räckt, men ljudkortet tar ström via pinnarna, från Raspberryn, så jag…