Solcellsregulator med MPPT

Solcellsregulator med MPPT

Nu har min solcellsregulator kommit. Det är en Epever Triron2210N som ska klara 20A och som har MPPT-teknik för maximal effektivitet.

MPPT, Maximum Power Point Tracker, är en teknik för att öka effektiviteten hos solceller. Om jag har förstått rätt så ser regulatorn till att batterier får optimal spänning för laddning, vilket väl är ca 14V för ett 12V-batteri. Solcellen är på 18V vid full sol och skillnaden mellan 18V och 14V behöver regleras. I en PWM-laddare regleras spänningen ner och den överskjutande spänningen förloras. I en MPPT-laddare kan strömmen i spänningsskillnaden tas tillvara.

Jag ska ha regulatorn till min portabla LiPo-laddstation. Regulatorn var rätt kraftig så jag behöver bygga någon form av ställning, hållare eller låda som jag kan fästa den på. Tillsammans med batteriet och LiPo-laddaren skulle jag vilja få till någon smart portabel lösning som bara är att slänga in i bilen när jag ska iväg och flyga mina drönare.

Uppdatering: Fungerar ej med LiFePo-batterier utan ytterligare moduler

Jag köpte den här regulatorn eftersom den sades stödja LiFePo4-laddning, men när jag hade byggt upp mitt system och kopplat in den här visade det sig att det inte gick att ställa in LiFePo som batterityp. Det finns bara inbyggt stöd för bly-batterier. När man läser manualen står det "att en ingenjör ska ställa in värden" och det trodde jag var lugnt eftersom jag är en ingenjör. Det som inte står i manualen är att man måste köpa ytterligare en modul (antingen en wifi-modul eller en USB-sladd eller en fristående display-modul). USB-sladden kostar några hundralappar och fungerar endast med PC med Windows och wifi-modulen fungerar endast med Android. Ev även iOS, men den appen verkar bara finnas på kinesiska och recensionerna säger att den krashar hela tiden. Enda alternativet för mig är att köpa den fristående displayen för ytterligare ca 500 kr.

Detta stod inte heller på butikens hemsida så jag är lite besviken på informationen även från dem. Har mailat de nu och får se vad de svarar.

Just nu skulle jag verkligen inte rekommendera en Epever-regulator om du vill använda den med LiFePo-batterier.

Uppdatering: Butiken har tagit tillbaka regulatorn och gett mig pengarna tillbaka.

Skriv en kommentar