Säkra spänningsnivåer för ett LiFePO4-batteri

Säkra spänningsnivåer för ett LiFePO4-batteri

Här kommer en komihåg-lapp till mig själv. Kanske kan den hjälpa dig också.

1S 3,3V: 2,5 – 3,6 V

2S 6,6V: 5,0 – 7,2 V

3S 9,9V: 7,5 – 10,8 V

4S 13,2V: 10,0 – 14,4 V

Dessa spänningsintervall får inte understigas/överstigas när man hanterar LiFePO4-batterier. För 12V-system gäller alltså 10,0-14,4V.

Butik

Begagnade LiFePO4-batterier från Batteridoktorn

Begagnade LiFePO4-batterier från Batteridoktorn

Jag har letat runt internet i många dagar och sena kvällar nu efter ett bra batteri till min solcellsanläggning. Eftersom anläggningen ska vara portabel vill jag ha ett lätt batteri som ska gå att bära utan problem, åtminstone 100 meter. Efter att ha jämfört klassiska blybatterier, AGM, gel och litium finns det en solklar vinnare: LiFePO4. Det är mycket lättare än blybatterier, det är mycket säk…
Provkörning av ny solcellsregulator, Victron SmartSolar MPPT 75/15

Provkörning av ny solcellsregulator, Victron SmartSolar MPPT 75/15

Jag fick ju tyvärr reda på att solcellsregulatorn som jag köpte inte kunde ställas in för LiFePO-batterier, trots att den beskrevs så, utan att köpa ytterligare produkter. Så i fredags kollade jag runt efter andra alternativ och hittade Victrons SmartSolar MPPT 75/15. Min nya favoritbutik för solcellsprodukter, Hjertmans, visade sig ha den i lager så jag åkte och köpte den direkt. Vilken fantastis…
Solcellsregulator med MPPT

Solcellsregulator med MPPT

Nu har min solcellsregulator kommit. Det är en Epever Triron2210N som ska klara 20A och som har MPPT-teknik för maximal effektivitet. MPPT, Maximum Power Point Tracker, är en teknik för att öka effektiviteten hos solceller. Om jag har förstått rätt så ser regulatorn till att batterier får optimal spänning för laddning, vilket väl är ca 14V för ett 12V-batteri. Solcellen är på 18V vid full sol och …
Löda ihop ett LiFePO-batteripack på 12V, 4S, 10Ah

Löda ihop ett LiFePO-batteripack på 12V, 4S, 10Ah

Nu har jag lött ihop battericellerna som jag köpt. Det är 4 stycken LiFePo4-celler på ca 9Ah styck. Egentligen är de på 10Ah men de är nästan 10 år gamla och har använts i elcyklar så väl begagnade men fortfarande alltså nästan 90% av kapaciteten kvar. Det är ju coolt! Här har jag satt samman fyra celler till ett block och kopplat ihop dem i serie. Dessutom har jag lött på kablar med säkringshålla…
Första testet av min portabla LiPo-laddare

Första testet av min portabla LiPo-laddare

Efter mycket trixande är jag äntligen klar med första versionen av min portabla LiPo-batteri-laddstation. På bilden kan man se mitt portabla batteri med solcellsregulator, SkyRC-laddaren, ett LiPo-batteri som laddas och Victrons app som visar batterispänning och strömåtgång. I det här testet kör jag alltså utan solcellspanel och drar all ström från LiFePO-batteriet. Laddaren är inkopplad som last …
Bygga en solcellsladdare för LiPo-batterier

Bygga en solcellsladdare för LiPo-batterier

Jag har börjat bygga och flyga små racing-drönare. Det är små drönare med fyra propellrar (quadcopter), ca 15-40 cm stora. Man kan utrusta drönarna med kamera och ha goggles som man tittar i, då kallas det för FPV (first person view). Drönare är inte så energieffektiva, allt som håller dem uppe är propellrarnas ständiga snurrande, så det går åt mycket energi när man flyger. I går när vi var ute rä…
Maximera livslängden på dina LiPo-batterier

Maximera livslängden på dina LiPo-batterier

Jag har ju tidigare skrivit om hur man säkert hanterar sina LiPo-batterier, men om du vill maximera dina batteriers livslängd ska du vara ännu försiktigare med laddning och urladdning. I diagrammet ovan har jag illustrerat det som John skriver om på www.rchelicopterfun.com. Diagrammet visar spänningsspannet som du ska hålla dig inom för att maximera dina batteriers livslängd. Spänningsnivån för lä…
Säker laddning av LiPo-batterier

Säker laddning av LiPo-batterier

Racing-drönare Jag har börjat bygga och flyga små racing-drönare. Det är små drönare med fyra propellrar (quadcopter), ca 15-40 cm stora. Man kan utrusta drönarna med kamera och ha goggles som man tittar i, då kallas det för FPV (first person view). Drönare är inte så energieffektiva, allt som håller dem uppe är propellrarnas ständiga snurrande, så det går åt mycket energi när man flyger. Eftersom…
Att välja rätt strömförsörjning och batterier för din robot

Att välja rätt strömförsörjning och batterier för din robot

När du bygger en robot är det viktigt att välja rätt strömförsörjning och batterier så att din robot fungerar optimalt. Här är några faktorer att tänka på när du väljer strömförsörjning och batterier för din robot: Vilken typ av robot ska du bygga? Olika robotar kräver olika mycket ström. En liten robot som endast rör sig framåt och bakåt behöver inte lika mycket ström som en större robot som har …
Bygga en DJI FPV-drönare med iFlight-ram och Mamba-stack

Bygga en DJI FPV-drönare med iFlight-ram och Mamba-stack

Jag har ju redan byggt en drönare men när jag var ute och flög med den för några dagar sedan "hamnade" den i ett träd. Den ramlade som tur var ner av sig själv men i nedslaget gick en av armarna av. Jag var lite ledsen för det, men också glad att det bara var en arm och att armarna på min iFlight-ram är utbytbara med skruvar. Tyvärr lyckades jag inte hitta ersättningsarmar, men jag designade en ny…