Provkörning av ny solcellsregulator, Victron SmartSolar MPPT 75/15

Provkörning av ny solcellsregulator, Victron SmartSolar MPPT 75/15

Jag fick ju tyvärr reda på att solcellsregulatorn som jag köpte inte kunde ställas in för LiFePO-batterier, trots att den beskrevs så, utan att köpa ytterligare produkter. Så i fredags kollade jag runt efter andra alternativ och hittade Victrons SmartSolar MPPT 75/15. Min nya favoritbutik för solcellsprodukter, Hjertmans, visade sig ha den i lager så jag åkte och köpte den direkt.

Vilken fantastisk produkt! Helt överlägsen den andra (Epever Triron 2210N) som jag köpte. För det första är den mycket, mycket mindre och smidigare. Jag vet inte om den presterar sämre än den andra för att den är mindre, men eftersom den andra inte går att använda alls bryr jag mig inte så mycket om det.

Men det bästa är att man kan koppla upp sig till den med en app som är fantastiskt välgjord och enkel att använda. Det behövs inte ens någon kontoregistrering eller moln-data. En enkel, vanlig, bluetooth-anslutning mellan regulatorn och mobilen och sedan är man igång.

I appen går det att se hur stor effekt solcellen ger, hur många ampere den ger, batteriets spänning och hur mycket ström man drar i från det och hur mycket man belastar systemet med sin last. Dessutom går det att ställa in batteri-typ, hur det ska hanteras, laddas och vilka spänningsnivåer det ska hållas inom. Det finns en färdig profil för LiFePO4-batteri och det går även att anpassa batteriprofilen på egen hand om man vill det.

Jag är mycket glad att jag inte fortsatte bråka med den gamla regulatorn och att jag inte köpte några ytterligare produkter för att kunna använda den. SmartSolar är många, många gånger bättre!

Jag kopplade upp allt i ett testsystem, med batteri, solceller och regulator och fick ca 42W ur panelen (80W) i kvällssolen. Detta gav batteriet 3A, vilket alltså borde ta 3 timmar att ladda upp från tomt till fullt eftersom jag har ett ca 9Ah stort batteri. Mycket lovande!

Skriv en kommentar

Butik