Löda ihop ett LiFePO-batteripack på 12V, 4S, 10Ah

Löda ihop ett LiFePO-batteripack på 12V, 4S, 10Ah

Nu har jag lött ihop battericellerna som jag köpt. Det är 4 stycken LiFePo4-celler på ca 9Ah styck. Egentligen är de på 10Ah men de är nästan 10 år gamla och har använts i elcyklar så väl begagnade men fortfarande alltså nästan 90% av kapaciteten kvar. Det är ju coolt!

Här har jag satt samman fyra celler till ett block och kopplat ihop dem i serie. Dessutom har jag lött på kablar med säkringshållare samt en balanseringskabel så att jag kan balansera upp cellerna till samma spänningsnivå. Jag kommer inte ha någon balanseringskrets i mitt solcellssystem eftersom det kommer vara så begränsad användning. Det är enkelt för mig att balansera upp batteriet när säsongen är slut och det ska förvaras och sedan balansera det en gång till våren när jag tar fram det igen. Det borde räcka för att hålla det balanserat under sommaren.

Jag ska använda batteriet till min portabla batteriladdare och jag kommer även ha med mig en batteribalanserare så det är inga problem att kolla upp hur balanseringen ser ut då och då utan att ha en permanent balanserare inkopplad.

Men nu när jag laddar upp batteriet ordentligt första gången är det viktigt att cellerna är i balans (samma spänningsnivå) och det sköter min laddare, en SkyRC T200.

Efter uppladdning är det dags att kolla vad det här batteriet går för.

Skriv en kommentar