Första fält-testet av LiPo-laddaren med solceller

Första fält-testet av LiPo-laddaren med solceller

Jag har varit ute och flugit drönare och passade på att ta med solcellspanelen och laddaren ut för ett fält-test. Som ni kan se fungerar den fint! Jag laddar inget men laddaren är igång och solcellspanelen levererade bra, runt 40 till 60 W i eftermiddagssolen.

Det är lite svårt att få den vikbara panelen i optimal position. Jag skulle nog behöva någon form av ben eller stativ. Nu lutar jag den bara mot något stort och då viker den sig lite vilket gör att det är svårt att få båda panelhalvorna att vara lika lutade mot solen.

Jag har inte börjat flyga FPV än (med kamera i drönaren och glasögon som visar bilden) men en bra grej vi kom på var att DJIs FPV-glasögon kan drivas från den här anläggningen. Istället för att koppla in en batteriladdare kan vi koppla in glasögonen. Då slipper vi ha med ytterligare ett LiPo-batteri som ska hanteras och laddas. Glasögonen ansluts med en XT60-kontakt och det gör laddaren också, så det var bara att koppla in. Smidigt!

När jag lite senare skulle testa att ladda ett batteri var dock laddaren helt död. Jag funderade på om den fått nån strömspik och gått sönder eller om en säkring gått. Eller om regulatorn inte kunde leverera tillräckligt med ström. När jag provade att koppla in glasögonen fungerade de som vanligt så det verkade inte vara något fel på solcellsregulatorn.

När jag kom hem igen kopplade jag in laddaren i vägguttaget och då fungerade den som vanligt igen. När jag testade att koppla in den i solcellsregulatorn igen fungerade den även där och det gick att ladda med den. Jag misstänker att det var överhettningsskyddet i laddaren som slagit till och stängt av den. I laddarens inställningar kan man se att den ska stänga av över 50 grader och det kan det nog ha blivit i laddaren efter att ha stått i solen några minuter.

Jag får vara noga med att ställa laddaren i skuggan i fortsättningen och se om det hjälper.

Skriv en kommentar