ESP8266 på ett NodeMCU

ESP8266 på ett NodeMCU

Det här är ett litet härligt kort, ett NodeMCU. Det har både USB-interface, spänningsomvandling och ett ESP8266 för trådlös uppkoppling via WiFi.

Kortet är perfekt för IoT-projekt i hemmet eller där det finns WiFi och du behöver kommunicera med en server. Planen är att detta ska bli hjärnan i mitt tomat-bevattningsprojekt. För det projektet behöver jag kunna rapportera fuktighetsnivåerna i jorden till en server. Jag vill även ha möjlighet att justera bevattningsintervallen och nivåerna via en webbsida.

Egen 3D-printad låda för ESP8266-kort

Egen 3D-printad låda för ESP8266-kort

Innan jag skaffade en 3D-skrivare fick jag gå runt i återvinningspåsarna och försöka hitta nån gammal förpackning att använda till mitt elektronikprojekt. Det blev aldrig riktigt bra, alltid fel storlek och ofta besvärlig plast att bearbeta.

Styra en NodeMCU IoT med MQTT-meddelanden

Styra en NodeMCU IoT med MQTT-meddelanden

MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) är ett publikt protokoll för Internet of Things (IoT) som används för att skicka meddelanden mellan enheter. Det utvecklades först av IBM år 1999 och har sedan dess blivit en standard för IoT-kommunikation.

Mäta lutning med en MPU6050, accelerometer + gyroskop

Mäta lutning med en MPU6050, accelerometer + gyroskop

Robotar som rör sig på något sätt, eller som blir förflyttade av omgivningen, kan dra nytta av att veta i vilken riktning eller vinkel de befinner sig. Genom att känna till accelerationen och lutningen kan tex en drönare blixtsnabbt justera kraften till de olika motorerna för att hålla sig plan i luften.

Koppla upp dina IoT-prylar trådlöst, de 4 vanligaste sätten

Koppla upp dina IoT-prylar trådlöst, de 4 vanligaste sätten

Inför bygget av vår robot har jag undersökt vilka alternativ det finns för datakommunikation för IoT, Internet of Things, alltså uppkopplade prylar. I den här artikeln går jag igenom de fyra vanligaste sätten att koppla upp elektronik med omvärlden. Den här gången har jag enbart tittat på trådlös teknik. Varje teknik har sina för- och nackdelar och det finns ingen som är bäst på allt. Vilken teknik du ska välja för ditt projekt eller pryl beror på hur och var den ska användas.

Robot-bil i byggsats

Robot-bil i byggsats

Jag har en plan om att bygga en robot. Det ska bli en ganska smart robot med bildigenkänning med hjälp av AI och machine learning och den ska kunna köra eller gå ute i terrängen.

Prototyp av bevattningssystemet med Arduino och pumpar

Prototyp av bevattningssystemet med Arduino och pumpar

Jag hittade en gammal digital-tv-box som får fungera som housing till mitt tomatbevattningsprojekt. I lådan har jag installerat två pumpar (en av dem syns överst i bild), en arduino, en display samt anslutningar för strömförsörjning och sensorerna som ska mäta fuktnivåerna i jorden.

Batterilåda med inbyggd solcellsregulator

Batterilåda med inbyggd solcellsregulator

Nu har jag byggt klart mitt LiFePO-batteripack och kopplat in solcellsregulatorn. Och för att den ska bli smidig och portabel har jag även designat och printat en batterilåda med handtag. Ett enda smidigt portabelt paket att ta med ut på flygfältet.

Bygga en solcellsladdare för LiPo-batterier

Bygga en solcellsladdare för LiPo-batterier

Jag har börjat bygga och flyga små racing-drönare. Det är små drönare med fyra propellrar (quadcopter), ca 15-40 cm stora. Man kan utrusta drönarna med kamera och ha goggles som man tittar i, då kallas det för FPV (first person view).

Att välja rätt motor till en robot

Att välja rätt motor till en robot

Motorer finns överallt omkring oss och numera tar vi dem för givet. Det finns stora motorer som de i bilar och flygplan och små motorer som driver fläkten i datorn eller som snurrar på hårddisken.

Hopvikbar solcellspanel

Hopvikbar solcellspanel

Jag har räknat en hel del på mitt portabla LiPo-batteri-system och försökt få fram hur många watt anläggningen kommer att dra men jag tycker det är svårt. Min förbrukning är väldigt oregelbunden. Så jag tröttnade på att räkna och gick istället på hur stor solcell jag orkar bära runt på.

Robotbygge

I den här bloggen kan du följa våra robotbyggen. Målet är att bygga en självlärande robot med AI och Machine Learning.

På vägen dit kommer vi behöva gå igenom strömförsörjning och batterier, motorer och framdrift, styrsystem och antikollisionssystem, dataöverföring och kommunikation, sensorer och kameror, mikrochip, processorer och enkortsdatorer.

Det blir säkert en hel del inlägg om verktyg, lödning, kopplingsschema, datablad, mikrokomponenter och annan elektronik också.