
Arduino Uno för tomatbevattning
Här har jag precis påbörjat mitt tomatbevattningsprojekt. En Arduino Uno står för strömförsörjning och programmering av en NodeMCU.
Här har jag precis påbörjat mitt tomatbevattningsprojekt. En Arduino Uno står för strömförsörjning och programmering av en NodeMCU.
Jag hittade en gammal digital-tv-box som får fungera som housing till mitt tomatbevattningsprojekt. I lådan har jag installerat två pumpar (en av dem syns överst i bild), en arduino, en display samt anslutningar för strömförsörjning och sensorerna som ska mäta fuktnivåerna i jorden.
…Jag beställde hem några olika Arduino-kloner från AliExpress, bland annat den här "Pro mini".
…Robotar som rör sig på något sätt, eller som blir förflyttade av omgivningen, kan dra nytta av att veta i vilken riktning eller vinkel de befinner sig. Genom att känna till accelerationen och lutningen kan tex en drönare blixtsnabbt justera kraften till de olika motorerna för att hålla sig plan i luften.
…Det här är ett litet härligt kort, ett NodeMCU. Det har både USB-interface, spänningsomvandling och ett ESP8266 för trådlös uppkoppling via WiFi.
…Jag försöker få en Arduino att driva en stegmotor via en stegmotordrivare. Jag har kommit ganska långt redan och fått motorn att snurra åt både det ena och andra hållet. Hastigheten kan jag också styra nu.
Adafruit gör många roliga utvecklingskort och deras Feather-serie består av flera olika kort och shields som går att stapla på varandra.
…Att styra en LED-list med RGB-dioder är inte särskilt svårt med lite Arduino-kunskap. RGB-lister är roliga att lägga till i sitt elektronikprojekt för att skapa lite stämning eller för att illustrera status på sin maskin.
…Jag har en plan om att bygga en robot. Det ska bli en ganska smart robot med bildigenkänning med hjälp av AI och machine learning och den ska kunna köra eller gå ute i terrängen.
…När du bygger en robot är det viktigt att välja rätt strömförsörjning och batterier så att din robot fungerar optimalt. Här är några faktorer att tänka på när du väljer strömförsörjning och batterier för din robot:
…MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) är ett publikt protokoll för Internet of Things (IoT) som används för att skicka meddelanden mellan enheter. Det utvecklades först av IBM år 1999 och har sedan dess blivit en standard för IoT-kommunikation.
…Innan jag skaffade en 3D-skrivare fick jag gå runt i återvinningspåsarna och försöka hitta nån gammal förpackning att använda till mitt elektronikprojekt. Det blev aldrig riktigt bra, alltid fel storlek och ofta besvärlig plast att bearbeta.
…Nu har jag byggt klart mitt LiFePO-batteripack och kopplat in solcellsregulatorn. Och för att den ska bli smidig och portabel har jag även designat och printat en batterilåda med handtag. Ett enda smidigt portabelt paket att ta med ut på flygfältet.
Nu har min solcellsregulator kommit. Det är en Epever Triron2210N som ska klara 20A och som har MPPT-teknik för maximal effektivitet.
…ESP8266 är ett WiFi-kort med inbyggd processor och minne för enklare applikationer. Att ha en mikrodator med trådlös uppkoppling är fantastiskt för små roliga projekt i hemmet.
…Nu har mina nya propellrar kommit till drönaren. De lila som jag hade förut var bara för test och antagligen var det på grund av dem som jag kraschade så mycket 😉
…Nu har jag lött ihop battericellerna som jag köpt. Det är 4 stycken LiFePo4-celler på ca 9Ah styck. Egentligen är de på 10Ah men de är nästan 10 år gamla och har använts i elcyklar så väl begagnade men fortfarande alltså nästan 90% av kapaciteten kvar. Det är ju coolt!
…Jag har räknat en hel del på mitt portabla LiPo-batteri-system och försökt få fram hur många watt anläggningen kommer att dra men jag tycker det är svårt. Min förbrukning är väldigt oregelbunden. Så jag tröttnade på att räkna och gick istället på hur stor solcell jag orkar bära runt på.
…Efter mycket trixande är jag äntligen klar med första versionen av min portabla LiPo-batteri-laddstation.
…Jag har en solcellspanel på 80 W och när jag provkörde den på eftermiddagen i solen fick jag ut 58 W från den. Då var det ändå inte optimala förhållanden (lite skyigt och inte optimal vinkel på panelen) så jag är rätt nöjd med det resultatet. Om jag kan få in 3,5 A i batteriet tar det kanske bara två och en halv timme att ladda det fullt. Det är inte så illa!
…I den här bloggen kan du följa våra robotbyggen. Målet är att bygga en självlärande robot med AI och Machine Learning.
På vägen dit kommer vi behöva gå igenom strömförsörjning och batterier, motorer och framdrift, styrsystem och antikollisionssystem, dataöverföring och kommunikation, sensorer och kameror, mikrochip, processorer och enkortsdatorer.
Det blir säkert en hel del inlägg om verktyg, lödning, kopplingsschema, datablad, mikrokomponenter och annan elektronik också.